Család születése

A legnagyobb közös kalandotok kezdete.

 Áldott állapot!   (Gondolj bele, milyen szép kifejezés ez!)

 Megfogant egy új élet, aki Titeket választott kísérőjeként az útján.

A várandósság ideje mindkettőtök életében sok örömöt, a létezés csodájával való szembesülést, a kapcsolat megerősödését hordozhatja. Ez az időszak tele lesz  felfedezésekkel, ráébredésekkel és szinte minden nap érzékelitek majd, hogy részesei vagytok a teremtés csodájának.

Egy új élet megfoganása a jel, hogy családdá leszünk és elindulhatunk a szülői lét ajándékainak megélése felé.

A baba neme  a 12. héten már megmutatkozhat az ultrahang felvételen. Sok baba izgul, hogy nehogy csalódást okozzon a nemével (ami az egész életére felhőként telepedhet a későbbiekben), ezért mindig mondom a  pároknak: cél az egészséges gyermek! Bármilyen nemű is a gyermeked, hidd el, valódi örömforrássá válik majd számotokra

A várandósság mérföldkövei az apuka számára sok esetben az ultrahang vizsgálatok, mert itt láthatják a kicsi magzat fejlődését, növekedését. Ez minden alkalommal megható élmény. Az anyukának mindig jól esik, ha párosan jelentek meg a vizsgálatokon, ez erősíti a  szülői felelősséget mindkettőtökben.

A kezdeti időszakokban előforduló hányinger nehézséget okozhat a leendő anyukának, de a szervezet ideális esetben hamar hozzászokik az új állapothoz és általában többletenergiát ad a kismamának.

Nagy élmény az apa számára, amikor a pocakon át kirajzolódik a baba mozgása. A harmadik trimeszterben már egyértelmű viszontjelzéseket ad az apa hangjára, simogatására. Meghitt pillanatok ezek, amiket jó lenne napi rendszerességgel megélnetek. Teremtsetek rá időt a hétköznapok rohanásában. A közös öröm szeretetteljes érzelmi kötődéssel ajándékoz meg mindhármatokat.
Vidám közös program lehet a babaszoba berendezése és az első ruhácskák beszerzése is.

Írhattok közös babanaplót. A már olvasni tudó gyermekek nagyon szívesen forgatják a babanaplót, mert tele van örömteli várakozással, kedves mondatokkal.

Már első perctől nagyon jót teszel, ha simogatod a babát a pocakban és beszélsz  hozzá. Megfigyelések igazolják, hogy a pocakban hallott hangokat ismerősként érzékeli a baba a szülés után. Megnyugtató lesz számára, hogy jelen vagy az életében!

 Főleg a terhesség végén a megnövekedett pocak miatt sok anyuka nem jól alszik, ezért nem kipihenten ébred, ami ingerültséghez, érzékenységhez vezethet. Lehet, hogy a korábban önálló nő több gyengédségre vágyik, a mindig erős nő gyakran elpityeredik, ilyenkor a társ ölelésére és szeretetére van szüksége.

A babavárás alatt  legyen sok közös program, mert szülés után egy ideig nem tudtok majd kettesben kimozdulni.

„Ahogy az édesanya szíve alatt hordozza gyermekét,

az apának ez idő alatt mindkettőjüket szíve alatt kell hordoznia.”

– fogalmazta meg  Gyökössy Endre.