SOS jelek: A SERDÜLŐKORI DEPRESSZIÓ TÜNETEI

Aaron Beck szerint a depresszió okai a negatív énkép, a negatív elképzelés a világról és a negatív elképzelés a jövőről. A gyermek depressziója változatos tüneteket produkálhat, ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a gyermek viselkedésében, kommunikációjában fellépő változásokat. Minden iskolában működik gyermekpszichológus. A legkisebb gyanú esetén is bizalommal fordulhat hozzá a gyermek és a szülő is.

A depressziós fiatal visszatérő pszichoszomatikus tünetei:

Fejfájás, emésztési zavar, álmatlanság, bőrkiütés, állandó fáradtság,
változás az étvágyában, menstruációs ciklus változása, alvászavar,
fiúknál izgatottság, lányoknál fáradtság is utalhat depresszív hangulatra; lelassulás, rendszeres alkoholfogyasztás, droghasználat, túlzott/felelőtlen szexuális élet.

A depressziós gyermek lelki tünetei:

Amennyiben a gyermek folyamatosan elhúzódik családjától; önbüntető/önsértő magatartást tanúsít; krónikus egykedvűség lesz úrrá rajta; gyakori dührohamokat produkál; látható rajta az örömre való képtelenség; romlik az önértékelése; bűntudatot érez olyanért, amiért nem felelős; reményvesztettség hatalmasodik el rajta; teljesen elvész a boldogságra való képessége, akkor haladéktalanul keressük fel az iskolapszichológust.

A depressziós kamasz szóhasználata:

Figyeljük meg a gyermek kommunikációs változásait. Ha gyakran használja az alábbi szavakat, vagy sok negatív jelzőt használ, az akár utalhat a depresszióra is. Például: az üresség szó szomorúságot jelenthet; a nyomottság a boldogtalanság kifejezése; valami rám telepedett; semmit nem tudok rendesen megcsinálni; mindig mindent elrontok; engem nem lehet szeretni; gyűlölöm; minden rossz; semminek sincs értelme; reménytelen minden

 A depressziós gyermek viselkedésváltozása:

Az eddig nyugodt gyermek fokozottan ingerült, ellenséges reakciókat mutat. Állandósulnak a dühkitörések. Az eddig nyitott kamasz hallgatag, befelé forduló és napról napra gyengébb és kedvetlenebb lesz.

A depressziós kamasz kognitív tünetei:

Koncentrálási nehézségek jellemzik, állandósul az érdeklődés hiánya, túlzott jelentőséget tulajdonít a negatív élményeknek, a pozitívokat pedig szinte figyelembe se veszi, gyakori öngyilkossági gondolatok jelennek meg, a memóriája látványosan romlik, tanulmányi eredménye hanyatlik.

Hogyan segíthetünk?

GYERMEKPSZICHOLÓGUSHOZ kell vinni a gyermeket a lehető leghamarabb!

Tudni kell, hogy a REMÉNYTELENSÉG a fő tényező, ezért mutatnunk kell egy olyan utat a gyermeknek, ami felébreszti benne az értékesség, a kompetencia és az öröm érzését!

Ilyenkor fokozottan szüksége van a szeretetünkre, a figyelmünkre és az erőnkre!

Ismerjük el az érzéseit, és biztosítsuk afelől, hogy bármikor fordulhat hozzánk érzéseivel, gondolataival (még ha azok ijesztőek is számunkra), mert könnyebb cipelnie a terhet, ha van kivel megosztania.

Legyünk elérhetők!

Otthon szeretettel közelítsünk felé, éreztessük vele, hogy fontos mindannyiunk számára. Újra át kell élnie a valahova tartozást és azt, hogy örülnek neki!

Szervezzünk kulturális programokat, amik elterelik a figyelmét és örömérzéshez juttatják.

 KOCKÁZATI TÉNYEZŐK

A kamaszgyermek nehéznek látja a jelent és elkeserítőnek a jövőt, kialakul benne a fájdalom tompításának vágya. Olyan szerekhez nyúl, aminek nem látja a hosszú távú hatásait.

Rendszeres dohányzás

A nikotin a pajzsmirigy működését negatívan befolyásolja. Hangulatingadozás, fogyás, vagy hízás lehet a következménye.
A fokozott dohányzás oly mértékű szenvedéllyé válhat a gyermek számára, hogy elvonási tünetek jelentkezhetnek, ilyen a túlmozgás,  idegfeszültség és az ingerültség. Sajnos sok gyermek még táplálkozás helyett is a cigarettához nyúl.

Rendszeres alkoholfogyasztás

A rendszeres alkoholizálás a testi folyamatokban erőteljes zavart okozhat. Megbillenti az inzulinegyensúlyt, a máj működését leterheli.

Drogfogyasztás:

A legnagyobb fokú romboló munkát a legrövidebb időn belül a legalattomosabb módon a drog fejti ki a szervezetre.

A kezdeti könnyedség érzés később hallucinációkká fokozódhat és a tudatalattiból olyan mélyen elraktározott traumatikus emlékeket kelt életre, ami akár öngyilkossághoz is vezethet.
Csökken a memória, gyengül a felfogóképesség és teljesen elvész a racionalitásérzék.

A fiatal értékrendje devalválódik és eltűnik a jövőbe vetett hit, elakad a személyiség érési folyamata.

Hogyan segíthetünk?

Azonnali leszoktatás a feladat. Segítő csoportok, addiktológus szakember felkeresése elengedhetetlen. Nem minden esetben segít a szép szó, mert a szerhez kötött illúzió erősebb motiváció a valóságnál. SZAKEMBER SEGÍTSÉGE KELL AZONNAL!!!