Az első hónap

Barátkozás a világgal, és ki a világ? Anyuka és apuka.

 Az első hetekben a kisbaba még teljesen eggyé válik a környezetével. Nem tud különbséget tenni ő és az anyuka között. A testi-lelki diszkomfortra csak egy jelzésrendszer áll rendelkezésre: a sírás.

Útmutató a sírások felismeréséhez

Stirnimann 5 féle sírást különböztet meg:
1. Fájdalom miatti sírás: magas, éles, erős, préselt hang. Homlokon mély ráncok, orr felett merőlegesen is. Szemöldök lehúzódik. Szem összepréselődik, s az orrnyergen egy mély keresztnyomás jelenik meg. A száj nyitott, nyelve emelt, előrenyújtott. Álla előreugró.
2. A kényelmetlen, rossz érzése miatti sírás: kevesebb az arcon a ránc, a száj mint a fájdalom miatti sírásnál szinte négyszögletes. A sírás erőssége változó. Nemcsak légzésre csöndesül el. A test nyugtalan.
3. Éhségtől. a test nyugtalanságával kezdődik. A kéz, néha csak az egyik felülről lefelé csapkod. A tenyér ki-kinyílik. Az orr körüli ráncok elmélyülnek. A száj kinyílik. Halkabban kezdődik a sírás, s mind erősebb lesz. A szem összepréselődik.
4. A követelőző, dühös sírás: szem nyitva van. Keze legtöbbször fent marad a fejénél, váltakozva, hol ökölben, hol kinyitva. A száj erősebben tág. A sírás olyan erős, hogy olykor elfelejt lélegzetet venni.
5. Érvényesülési ösztönből való sírás: olyan erős, hogy görcsös lehet. Lélegzetét is veszti, szinte fuldoklik. El is kékülhet, még bele is szédül.

Fogd a babát karjaidba és gyönyörködj a kezecskéjében, apró talpacskáiban, hallgasd a légzését, nézz sokat a szemébe, hadd ismerkedhessen az arcoddal. A hangodat már ismeri.

 Az első hetekben kialakul az új napirendetek.

Fontos tudni, hogy a fáradtságot mindketten érezni fogjátok és ez ingerültséggel is járhat- amit nem szabad magatokra vennetek és nem szabad sértettséggel reagálni egymásra. Az anya duplán kimerült ezekben a napokban,mert a testéből a hormonok még nem ürültek ki és a tápláláshoz szükséges energiát is elvonja a szervezetből a szoptatás, tehát több pihenésre lenne szüksége, ami ilyenkor csak segítséggel oldható meg. És itt a férj szerepe óriási, hiszen nagyon sokat segíthet azzal, ha pihenésre teremt lehetőséget a szopizások között. Amennyiben van rá mód, a háztartási munka az első napokban ne az anyuka feladata legyen.
Az első héten a baba többet alszik, mint amennyit ébren van, de mivel gyakran kell szoptatni, a köztes idő csekélynek tűnhet és érezheted úgy, hogy nem rólad szól. Kérlek, ilyenkor gondolj bele, hogy ez a csöppség semmit- szó szerint semmit! – nem tud még önállóan megoldani, ezért teljesen függ tőlünk. Micsoda bizalom és szeretet kell ahhoz, hogy biztos lehessen benne, hogy a szükségletei ki lesznek elégítve! Ti vagytok számára a világ, és  ha a kezdetekben szépen együttműködtök, meghitt  harmónia lesz a jutalmatok, ami végigkíséri a családi életeteket a jövőben is.

A baba testi fejlődése

A baba sokat alszik, apa és anya hangja ismerős neki, kb. 20 cm-nél lát élesen, reflexek: szopási reflex, fogóreflex, emlékezik, keze, lába összefüggéseit nem érzi.

Aktivitások a baba körül:  szoptatás, tisztába tevés, ringatás, fürdetés, beszéd a babához, éneklés,  fürdetést élvezi, levegőzés, séta

A baba  lelki fejlődése: az ősbizalom a  biztonságérzet kialakulása,mely elkíséri egész életében.