A párok elhidegülését sok esetben a kommunikáció beszűkülése okozza.

 

A kezdetben érdekesnek tűnő témák háttérbe szorulnak és a napi életvezetés megbeszélése teszi ki a beszélgetések témáját. Egy idő után már könnyebb hallgatni, mint bármit megosztani egymással. Sajnos a kommunikációs tér csökkenése érzelmi elhatárolódást is okoz. Bezártsághoz, magányérzéshez vezethet, ami a kapcsolat kihűlését eredményezheti, hiszen jobban érezhetik a párok magukat egymás nélkül, mint együtt. Ilyenkor akár a munkahely is vidámabb helynek tűnhet, mint a közös otthon.

A kommunikáció életre keltését segítik a beszélgetések, közös séták, közös szellemi élmények, kirándulások, baráti összejövetelek és minden olyan program, ahol mint társak jelennek meg.

 

„Az együttlét lehetősége és öröme olyan légkört teremt, amelyben a konfliktusok közös erővel megoldhatók. Az ellentétek hozzá tartoznak az élethez, a csapatmunkában közös céllá válik a feloldásuk.” A szeretet, a tisztelet és a csapatszellem légköre megalapozza a kölcsönös nyereséggel járó konfliktusmegoldást. Chapman szerint az alábbi működések elengedhetetlenek egymás megértéséhez.      

Értő hallgatás:

„Azért szeretném megérteni, amit mondasz nekem, mert tudom, hogy ez fontos neked, és értékelem a kapcsolatunkat.”

Feltétel nélküli odafordulás, amellyel azt kommunikáljuk partnerünk felé:

„Te vagy a legfontosabb az életemben. Szeretném tudni, mit gondolsz és mit érzel, mert fontos számomra a kapcsolatunk.”

Pozitív érzelmi légkör teremtése.

 „A konfliktusok megoldása meleg, elfogadó kapcsolati légkörben sokkal hatékonyabb.”

Kompromisszum esetén mindkét fél engedményt tesz, de fenntartanak néhányat saját álláspontjaik közül, vagyis középen találkoznak.

 „Ha a pár középen találkozik, a megoldás kölcsönös szeretetre és gondoskodásra épülhet.”