Az elég jó anya

Az anyaság egy küldetés, naponta változó kihívásokkal, örömökkel, csodákkal. Nem várhatod magadtól, hogy mindent tökéletesen csinálj.

Sok esetben hallom a fiatal kezdő anyáktól, hogy nincsenek magukkal megelégedve, úgy érzik valami nem tökéletes, nincs kontrolljuk a dolgok menete fölött.  Ilyenkor sikerül megvilágítanunk azt a tudatalatti rögzülést, hogy „ebben is csak akkor vagyok elfogadható, hogy mindent jól csinálok”.

Hidd el, nincs olyan! Vedd figyelembe az emberi határaidat, a kialvatlanságodat, a rutintalanságodat. A gyermeknevelés  egy életen át tartó tapasztalás, mely mindig megajándékoz sikerélményekkel. Ne bíráld magad, ha egy nap nem sikerül minden tökéletesen!

A kulcs:

  • köteleződj el az anyaság mellett,
  • hallgass a benső hangodra,
  • szeretettel közelíts a gyermeked, önmagad és a jelened felé.

Donald Winnicott megalkotta az elég jó anya fogalmát, mert vizsgálatai kimutatták, hogy a baba egészséges fejlődéséhez egy olyan anyára van szükség,   aki aktívan alkalmazkodik a csecsemő szükségleteihez, reagál az igényeire és ahogy önállósodik a gyermek, fokozatosan csökkenti a teljes alkalmazkodást figyelembe véve a gyermek önállósodási folyamatát.

Amikor a gyermek jelez és az anya figyelmet ad a jelzésének és meg próbálja megoldani a problémát, a babában erősödik a fontos vagyok érzés és egyre inkább létjogosultnak érzi magát a világban.

Szeretetteli odafordulásod megalapozza a boldog gyermekkort és a harmonikus családi életet.