A szerelmi háromszög okozta sebek

Megcsalás utáni bizalomvesztés a kapcsolatokban

Gyakran tapasztalom megcsalás esetén, hogy a bizalmat az alapoktól kell újraépíteni a pároknál.

Hiába a bocsánatkérés, fogadkozás, ezekben az esetekben kizárólag a tettek tudják jóváírni a félrelépést.

Amit sok esetben elmulasztanak a párok: feltárni, hogy mi vezetett az eltávolodáshoz, milyen űrt próbált a harmadik betölteni. 

Úgy vettem észre, hogy a hűtlenség (hacsak nem személyiségvonás) sok esetben kétségbeesés, vagy stagnálás után következik be. A háttérben elhanyagoltság, női-férfi minőség felcserélődése, alárendelt pozíció fedezhető fel általában. Itt meg kell említeni a rejtett okokat is, ami akár egy magzati korban felszívódott ikertestvér tudatalatti pótlására tett kísérlet, vagy az apa sorsának újraélése is lehet számos ok közül.

A megbocsátásnak négy szakasza van L.B. Smedes szerint:

Ha mind a négy szakaszon túljutottunk, elérünk a csúcsra: megtaláljuk a megbékélést.

 

Az első lépcső a fájdalom: ha valaki olyan mélyen és igazságtalanul bánt meg, hogy nem tudjuk elfelejteni, megkezdődik a megbocsátás drámájának első felvonása.

A második lépcső a gyűlölet: nem feledhetjük a szörnyű fájdalom emlékét, s nem vagyunk képesek ellenségünknek jót akarni. Néha azt kívánjuk, kínzónk szenvedjen úgy, ahogy mi szenvedünk.

A harmadik szakasz a gyógyulásé: megkapjuk a varázsszemüveget, és más fényben kezdjük látni azt, aki megbántott. Emlékezetünk sebei begyógyulnak, a fájdalom elmúlik, újra szabadok vagyunk.

A negyedik stáció a megbékülés: visszafogadjuk életünkbe bántónkat, s ha őszintén fordul felénk, a szeretet új, tiszta lappal induló kapcsolathoz vezet bennünket. A negyedik stáció sikere legalább annyira függ a másik embertől, mint saját magunktól: néha nem kér megbocsátásunkból, s ez esetben egyedül kell meggyógyulnunk.

 

Kizárólag akkor érdemes a kapcsolaton dolgozni, ha mindkét fél teljes mértékben elköteleződik a kapcsolat. Ekkor van esély arra, hogy helyreáll a dinamika és el lehet kezdeni az érzelmi károk enyhítését.